Historie


Deze prachtige Havezate dateert van vóór 1334, toen zij in een akte voor het eerst genoemd werd. Verschillende adellijke geslachten zijn eigenaar geweest van dit prachtige landgoed.

Onder andere Prins Maurits nam hier meerdere malen deel, aan de jacht. In 1959 werd het aangekocht door de gemeente Rijssen, waarna algehele restauratie volgde. Na restauratie werd het gebouw tot 1987 gebruikt als Opleidingscentrum voor Kraamverzorgsters.

Om de Havezate voor de toekomst te behouden werd op initiatief van de toenmalige burgemeester G.J. Smit een constructie bedacht, waarbij de Kring Werkgevers Rijssen, KWR, werd gevraagd om jaarlijks een substantiële financiële bijdrage te leveren voor de instandhouding van dit prachtige landgoed.

In een groot deel van het hoofdgebouw werd het Rijssens Museum ondergebracht en het rechter Bouwhuis is verhuurd aan een architecten- en een vertaalbureau. Inmiddels is in 2003 ook al een tweede Bouwhuis gerealiseerd, waarin het Internationaal Brandweermuseum is gehuisvest.